Blog

Orhideele – cum să ai grijă de ele

Orhideele sunt flori minunate și buchetele cu orhidee au fost întotdeauna apreciate. În trecut, numai persoanele din clasele sociale superioare dețineau orhidee în ghiveci. Astăzi însă, cu toții ne putem bucura de un minunat aranjament cu orhidee în propriile locuințe.

Orhideele fac parte din cadrul familiei monocotiledonate. Această familie de plante este cea mai diversă clasă de plante superioare. Familie orhideelor este foarte diversificată, având peste 30.000 de specii.

Orhideele cresc în mod natural în locuri calde, la tropice. Astăzi pute găsi orhidee tropicale în orice florărie și oricine le poate avea în apartament. Iată cum ar trebui să ai grijă de o orhidee în ghiveci.

Lumina

Orhideele iubesc lumina și căldura. Însă nu trebuie expuse niciodată direct la soare. Frunzele orhideelor vor prezenta pete negre sau se vor îngălbeni de la expunerea directă la soare.

Așadar cel mai potrivit loc pentru orhidee este pe pervaz, unde lumina soarelui nu ajunge direct.

 

Temperatura

Orhideele au nevoie de variații de căldură pentru a putea înflori. Astfel, din nou, pervazul geamului este locul ideal pentru orhideele în ghiveci.

Apa

Întrucât sunt plante tropicale, orhideele nu trebuie udate excesiv. De regulă orhideele preferă o perioadă de „uscăciune” între două udări.

Orhideele trebuie udata cu apă la temperatura camerei.

 

Acestea trebuie udata o dată la 7-9 zile. Puteți verifica gradul de umiditate prin vasul transparent al orhideei.

Când udați orhideele, nu lăsați niciodată apă în tăvița vaselor. Scurgeți întotdeauna excesul de apă.

Puteți uda orhideele turnând apă direct în ghiveci, până tăvița se umple de apă, fie cufundați ghiveciul într-un vas cu apă, astfel încât orhideea să își poate absorbi apa de care are nevoie. Dacă alegeți a doua variantă pentru udare, trebuie să lăsați vasul orhideei în apă pentru 10-15 minute. Și în acest caz, trebuie să scurgeți tăvița de orice exces de apă ce se acumulează.

Vasele

 

 

Probabil ai observat deja că orhideele sunt plantate în vase sau ghivece transparente, din plastic.

Orhideele absorb lumina prin intermediul rădăcinilor, astfel cu ajutorul vaselor transparente din plastic, rădăcinile plantelor au acces mult mai facil la lumina de care au nevoie. Acesta este motivul pentru care rădăcinile orhideelor adesea ies la suprafața pământului. Dacă acest lucru se întâmplă, nu este motiv de îngrijorare.

Pământul

Orhideele preferă un substrat din amestec de nisip, scoarță de copac, plută, turbă și cărbune. Puteți găsi acest amestec în florării sau magazinele de specialitate drept „pământ pentru orhidee”.

Dacă nu aveți acces la un asemene amestec, puteți utiliza pământ normal, și adăugați scoarță de copac pe care o puteți găsi în orice supermarket.

După cum ați observat, orhideele, deși nu par să respecte procesul cu care suntem obișnuiți când vine vorba de îngrijirea plantelor în ghiveci, sunt relativ ușor de întreținut. Cu puțină grijă, puteți avea aceste plante minunate în casa dumneavoastră fără probleme.

Buchet orhidee roz si trandafiri roz Aqua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *